Do małej miseczki rozkruszyć drożdże dodać 3-4 łyżki wody i pół łyżeczki miodu dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut do podwojenia objętości, jeśli po kilku-kilkunastu minutach drożdże nie zaczną pracować należy przygotować nową porcję z nowych drożdży. Niewyrośnięcie rozczyny oznacza, że drożdże nie są aktywne.
Mąkę umieścić w misce miksera dodać sól, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ciasto wyrabiałam przez 5 minut przy pomocy miksera z końcówką typu hak.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować, podzielić na cztery równe części z każdej uformować podłużne bagietki.
Uformowane bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką, aby bagietki nie skleiły się podczas wyrastania i pieczenia najlepiej oddzielić je przy pomocy papieru do pieczenia.Po położeniu pierwszej bagietki zagiąć papier, tworząc barierę między następną bagietką, postępować tak samo, aż do ułożenia wszystkich bagietek na blaszce. Można również umieścić je na specjalnych blaszkach do bagietek.
Bagietki obficie posypać mąka, przykryć folią spożywczą/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C.
Przed wstawieniem bagietek do piekarnika wrzucić na jego dno 1 i ½ szklanki kostek lodu i natychmiast wstawić wyrośnięte bagietki, piec 20-25 minut, bagietki powinny być rumiane.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i wystudzić na kratec.
Smacznego!
Notatki
Wierzch bagietek tuż przed wstawieniem do piekarnika można fantazyjnie naciąć przy pomocy bardzo ostrego noża lub żyletki