250gbatatówobranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
3szklankiugotowanej kaszy jaglanej
1dużacebula
1ząbekczosnku
2łyżkioleju kokosowego
olej roślinny do smażenia
1łyżkastartego świeżego imbiru
1małapapryczka chilli - opcjonalnie
po 2 łyżki posiekanej kolendrymięty i bazylii
3łyżkisiekanej dymkizielona część
starta skórka z ½ cytryny
sóldo smaku
pieprzdo smaku
Instrukcje
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone bataty, smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, kiedy bataty będą robiły się miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty imbir, smażyć przez 2 - 3 minuty do chwili, kiedy cebula zmięknie, zdjąć z ognia.
Do dużej miski domierzyć 3 szklanki wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej, dodać przesmażone bataty, sól, pieprz, skórkę z cytryny, siekane zioła oraz połowę papryczki chilli, wymieszać na jednolita masę, najlepiej dłonią.
Z masy formować średniej wielkości kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło skropione cytryną i posypane świeżymi ziołami.