Do miski miksera przesiać mąkę, dodać zmielone w młynku do kawy lub w mikserze płatki owsiane i sól.
W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie, wymieszać z drożdżami i miodem, całość dodać do składników sypkich, wyrobić elastyczne ciasto, przez około 7 - 8 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat i zagniatamy ciasto kilka razy, dzielimy na 10 lub 12 równych porcji z których formujemy okrągłe bułeczki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st, opcja górnej i dolnej grzałki.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy, przykrywamy folią spożywczą ( można ją wcześniej posmarować olejem, aby nie przykleiła się do bułek ) odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jajko rozbełtać posmarować mim wierzch bułeczek, posypać płatkami owsianymi, przygotowane bułki wstawić do piekarnika, piec przez 14 do 16 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
Smaczneog!
Notatki
W przypadku użycia drożdży suchych należy dodać je bezpośrednio do mąki!