Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier - wymieszać. Mleko podgrzać.
Drożdże umieścić w miseczce dodać do nich kilka łyżek podgrzanego mleka, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili wyrośnięcia - około 10 minut. Drożdże dodajemy do przygotowanej mieszaniny mąki i cukru, włączamy mikser wyposażony w końcówkę typu hak i mieszamy ciasto jednocześnie dodając jajka i wcześniej roztopione masło, ciasto mieszamy kilka minut na średniej prędkości.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy w misce miksera, przykryte folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około godzinę.
Rabarbar obieramy ze skórki, odcinamy liście i kroimy na 2 cm kawałki z gruszką robimy to samo.
W niedużej misce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, rozgniatamy składniki w palcach tak, aby wszystko się połączyło.
Blaszkę o wymiarach 35 x 45 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt, ciasto przekładamy do formy, całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem tak jak robi się to w przypadku ciast kruchych.
Na wierzch ciasta rozkładamy równomiernie rabarbar i kruszkę, całość posypujemy kruszonką, płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać od temperatury 185 st C, ciasto pieczemy przez 20 do 30 minut, po upływie 20 minut sprawdźcie, czy ciasto jest już gotowe, najlepiej wykonać test "suchego patyczka" - wbijając drewniany patyczek szaszłykowy lub suchy makaron typu spaghetti w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znak, że ciasto jest już gotowe.