Soczewicę namoczyć, a następnie ugotować i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę pod koniec smażenia dodać kminek i czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund, zdjąć z ognia.
Przestudzoną soczewicę rozdrobnić przy pomocy blendera na papkę, papka nie musi być idealnie gładka. Do masy z soczewicy dodać podsmażoną cebulę, natkę pietruszki, jajko, starte na tarte sery, tartą bułkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę, najlepiej ręką w razie potrzeby dodać więcej bułki tarte - gdyby masa była zbyt rzadka.
Z masy formować kulki, które następnie spłaszczyć, tworząc małe medaliony, obtoczyć w mące.
Burgery smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Burgery serwujemy na ciepłej bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, cebuli , majonezu, ketchupu lub innych ulubionych dodatków.