Mąkę i sól wsypać do miski miksera lub na stolnicę, dodać rozbełtane jajko i gorącąwodę, szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne ciasto. Ciasto posypać mąką i zawinąć w folię spożywczą odłożyć na około 30 minut, aby odpoczęło.
Na patelni rozgrzaćolej, dodać cebulę smażyć ją, aż zacznie robić się szklista, dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę. Umyty i osuszony szpinak dodać do cebuli, całość przesmażyć, liście szpinaku powinny zmięknąć, zdjąć z ognia i przestudzić.
Ser rozdrobnić widelcem, dodać do szpinaku całość doprawić do smaku przyprawami.
Ciasto rozwałkować na cienki placek przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów wykroić kółka, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, skleić brzegi ciasta. Gotowe pierogi układać na podsypanym blacie.
W dużym garnku zagotowaćwodę z dodatkiem soli, pierogi wkładać porcjami do gotującej się wody, pierogi powinny gotować się na wolnym ogniu około 4 minuty od wypłynięcia.
Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową układamy na talerzu. Podajemy z przypieczoną cebulką, koperkiem lub innym ulubionym dodatkiem.