Opcjonalnie do dekoracji - ½ tabliczki ciemnej czekolady
Instrukcje
Białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca.
Orzechy zmielić w blenderze razem z kawą rozpuszczalną. Do ubitych białek z cukrem dodać orzechy, całość delikatnie wymieszać szpatułką
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, na rękaw nie założyłam końcówki na rękaw ponieważ ciasto jest dość gęste i ma niewielkie kawałki orzechów w sobie, więc końcówka często się zapychała.
Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas pieczenia ciasto się rozpływa i troszkę rośnie.
Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st C, piec przez około 10 - 15 minut, nie dopuścić do przypieczenie, należy kontrolować stopień wypieczenia - kiedy brzegi ciastek zarumienią się należy je wyjąć z piekarnika.
Makaroniki zaraz po upieczeniu delikatnie przenieść na kratkę wraz z całym papierem, uwaga! są bardzo delikatne i miękkie. Po całkowitym wystygnięciu robią się chrupiące, później delikatnie miękną, makaroniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wystudzone makaroniki można udekorować roztopiona czekoladą.
Smacznego!
Notatki
Ciastka bardzo smakują dzieciom warto więc przygotować dla nich porcję zamieniając kawę rozpuszczalna na kawę inkę :)