Jajka wbić do miski miksera dodać cukier, ubić na puszystą masę, cienkim strumieniem dolewać olej ciągle mieszając, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek aromatyczny na koniec dodać szpinak, zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przelać do formy ( ja użyłam tortownicy o średnicy 23 cm) dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, po 40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto suchym drewnianym patyczkiem jeśli patyczek jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu wyjąc ciasto na kratkę, wystudzić.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, ubić na sztywno. W misce umieścić serek, cukier i cukier waniliowy zmiksować do połączenia się składników, następnie dodać śmietanę, całość krótko zmiksować.
Po całkowitym wystudzeniu ciasta należy odciąć jego górną część ( w około ⅔ jego wysokości ), odciętą część ciasta pokruszyć w dłoniach do miseczki, odstawić.
Na ciasto wyłożyć krem i wyrównać, rozsmarować również cienką warstwę kremu na bokach ciasta, większą część pokruszonego ciasta posypać na wierzch, a resztę na boki.