Do miski wlać zakwas, wodę, cukier i drożdże, wymieszać, dodać mąkę żytnią, sól i znów wymieszać łyżką. Następnie dodać żurawinę i słonecznik oraz pozostałą mąkę wymieszać do połączenia się składników.
Formę wysmarować olejem, wysypać otrębami, ciasto przełożyć do przygotowanej formy na wierzch ciasta można posypać odrobię ziaren słonecznika lub innymi ulubionymi ziarnami. Formę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, wstawić chleb. Chleb piec przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i wystudzić na kratce.