odrobina oleju roślinnego od posmarowania wierzchu bułek
Instrukcje
Do miski miksera przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, cukier. Do małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać.
Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ).
Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.