Do miski miksera wlać wodę, zakwas, miód i drożdże, całość wymieszać.
Następnie dodać mąkę żytnią i pszenną oraz sól, ciasto wyrabiać przez 5 minut na średnich obrotach przy użyciu końcówki typu - hak. Pod koniec wyrabiania, dodać pestki dyni.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Formę o średnicy około 25 cm lub inna prostokątną lub kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować kulę, przełożyć do przygotowanej formy, ponownie przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C.
Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb, chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st C, następnie dopiec chleb przez 35 do 40 minut (opcja górnej i dolnej grzałki).
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce, chleb przed krojeniem powinien być wystudzony.