garść liści miętykolendry, bazylii, tymianku lub innej ulubionej zieleniny
Instrukcje
Marchewki pokroić w kostkę
Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na rozgrzanym maśle ( można zrobić to od razu w garnku w którym będzie gotowałą się zupa
W moździeżu rozgnieść nasiona kolendry, dodać do cebuli, dalej smażyć przez 5 minut ciągle mieszając pod koniec dodać pokrojoną marchew, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie dolać wywar warzywny lub rosół, gotować przez 20 - 25 minut, marchewki powinny być miękkie
Blenderem ręcznym zmiksować zupę na gładki krem, doprawić przyprawami, dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz skórkę
Bagietkę lub chleb pokroić na małe kawałki, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przygotować chrupiące grzanki
Zupę podawać z siekanymi ziołami, grzankami i ewentualnie z odrominą śmietany lub jogurtu