Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka zalać wodą, dodać odrobinę soli, gotować przez kilkanaście minut. Ziemniaki powinny być "prawie ugotowane", czyli jędrne, wtedy należy je odcedzić, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym, które wkładany do nagrzanego piekarnika do 180 st C, ziemniaki pieczemy przez kilka minut tak, aby zrobiły się rumiane ( opcja grill będzie idealna) Można zrobić to również na patelni przypiekając ziemniaki z każdej strony.
Grzyby obrać i umyć, osuszyć większe grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę chwilkę ją podsmażyć, następnie dodać grzyby, które należy smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Grzyby puszczą podczas duszenia wodę, więc należy dusić je tak długo, aby większość wody odparowała, w między czasie dodajemy posiekaną szałwię, kiedy sok z grzybów będzie już zredukowany, wtedy dodać czosnek i chwilkę smażyć.
Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone i śmietanę, smażyć przez 2 minuty, doprawić do smaku.
Grillowane ziemniaki ułożyć na talerzu, naciąć je na krzyż, nie przecinajcie ich do spodu wystarczy, że natniecie do połowy głębokości ziemniaka, rozchylić na boki nacięte części, a w środek nałożyć sos kurkowy.