Fantastyczne ciastka, cienkie i chrupiące, przepyszne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 20minutes
Gotowanie 17minutes
Całkowity czas 37minutes
Porcje 24
Autor Anna
Składniki
200gmiękkiego masła
150gbiałego cukru
1dużejajko
50mlmleka
20gcukru trzcinowego
1łyżkaekstraktu waniliowego
120gmąki pszennej - można zamiast mąki pszennej zastosować mieszankę mąki ryżowej z kukurydzianą lub mąką z amarantusa
¾łyżeczkiproszku do pieczenia
½łyżeczkisody
¼łyżeczkisoli
250gpłatków owsianych
60gwiórków kokosowych
Instrukcje
Miękkie masło włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy i cukier biały oraz pozostałe składniki, kolejność dodawania składników bez znaczenia.
Łyżką lub ręką wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcję ciasta, a następnie każdą kulkę należy spłaszczyć od góry ręką - nakładając ciasto na blachę trzeba zachować duży odstęp między ciastkami ponieważ bardzo się "rozlewają" podczas pieczenia.
Ciastka pieczemy przez 15 - 17 minut do uzyskania złotego koloru.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Ciastka po całkowitym wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zdecydujecie się na wersję z solą należy; sól gruboziarnistą przy pomocy moździerza delikatnie rozkruszyć, a następnie na przygotowane i delikatnie spłaszczone ciastka posypać odrobinkę, wstawić do piekarnika, upiec i gotowe.