100gciastek Oreosame ciastka, krem trzeba byskrobać
40gmasła
Składniki na masę serową
2opakowaniagalaretki truskawkowej
700gtwarogu trzykrotnie mielonego
35gcukru pudru
40mllikieru Amaretto
350gtruskawek
2łyżkicukru pudru
Dodatkowo
6sztukcałych ciastek Oreo do posypania wierzchu sernika
Instrukcje
Tortownicę o średnicy 18 cm ( może być większa, sernik będzie niższy ) wyłożyć w środku folią spożywczą - nie jest to konieczne, kiedy tortownica ma obręcz odpinaną.
Ciastka na spód sernika rozdzielić, wyjąć ze środka krem, ciastka włożyć do miski pokruszyć pałką lub tłuczkiem, masło rozgrzać, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy przygotowaną mieszanką, ugnieść dłonią, tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Galaretki rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, przestudzić.
Truskawki umyć, zmiksować blenderem na gładki mus dodać likier, całość wymieszać, odlać 150 ml musu do szklanki - odstawić, później przygotujemy z nich górną warstwę.
Ser umieścić w misce, dodać cukier zmiksować, następnie dodać większą część musu truskawkowego i przestudzoną galaretkę z której należy odlać 60 ml (później dodamy do odlanego musu truskawkowego), miksować całość przez 2- 3 minutki, aby odpowiednio napowietrzyć masę i połączyć składniki.
Na schłodzony spód wylać masę serową w środek masy można włożyć kilka całych truskawek.
Do szklanki z musem truskawkowym dodać 60 ml galaretki, wymieszać, wylać na wierzch sernika ( masa serowa powinna być już lekko ścięta ). Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężał.
Tuż przed podaniem wyjąć z formy, jeśli nie wykładaliście wnętrza folią należy brzegi sernika odciąć nożem od formy, przełożyć na talerz. Ciastka Oreo pokruszyć pałką lub w malakserze na drobny "piasek" posypać wierzch sernika.