gruby cukier perłowy do posypania bułek lub kruszonka
1jajkodo "polalowania" wierzchu bułek
Instrukcje
Do rondelka włożyć pokrojowe masło, rozpuścić, dolać mleko, delikatnie podgrzać, zdjąć rondelek z ognia dodać jajka i drożdże, połączyć najlepiej trzepaczką - rózgą.
Składniki płynne przelać do miski miksera, dodać mąkę i cukier, wyrabiać ciasto przez 5 minut przy pomocy końcówki typu hak, ciasto będzie dość lepkie!
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, dodać cukier i mąkę, wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, podsypując mąką z każdej porcji uformować placuszek wielkości dłoni, na środek nałożyć owoce, skleić brzegi bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
Bułki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C.
Bułki przed wstawieniem do piekarnika "pomalować" rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać grubym cukrem lub kruszonką.
Bułki pieczemy przez 20 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Truskawki po połączeniu z cukrem i mąką będą "puszczały" sok, aby tego soku nie było zbyt dużo przekładam przygotowane truskawki na durszlak. W ten sposób pozbędziemy się zbędnego soku:)