olej do smażenia najlepiej arachidowyale może być słonecznikowy
1średniacebula
skórka i sok z ½ cytryny lub limonki
kawałek laski cynamonu
½łyżeczkiutartej gałki muszkatołowej
1puszkapuszka
300mlwody
7łyżekmleczka kokosowego
5 krewetek na osobę
1garśćświeżej kolendry
ryż dla 4 osób
Instrukcje
Ugotować ryż.
Do moździerza włożyć nasiona kolendry, kurkumę, chilli, kminek wszystkie przyprawy rozetrzeć na pył dodać czosnek i imbir ( starte na tartce o małych oczkach ) całość utrzeć na pastę. Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pastę, całość smażyć około minuty, następnie dodać puszkę pomidorów i wodę, kawałek cynamonu, gotować na wolnym ogniu około 20 minut lub do chwili, kiedy sos zgęstnieje. Doprawić solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Na koniec dodać krewetki, gotować do czasu, kiedy krewetki zrobią się różowe, na końcu dodać mleczko kokosowe, wymieszać, zestawić z ognia.
Przed podaniem posypać skórką z cytryny lub limonki, posypać siekaną kolendrą, podawać z ciepłym ryżem.