9gkandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
340gmąki pszennej
Składniki na ciasto na krzyżyk
28gmasła
28gcukru
23gmleka
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
skórka starta z ½ cytryny
1małejajko
57gmąki pszennej
Syrop cukrowy
60gwody
60gcukru
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
Do letniego mleka dodać drożdże i cukier, dokładnie wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Miskę odstawić w ciepłe miejsce ( 27 st C ) na 15 minut do podwojenia objętości.
Przygotowanie ciasta właściwego
Do miski z zaczynem dodać mąkę, masło, cukier, sól, jajko, wyrabiać ciasto przez 3 minuty na niskiej prędkości, a następnie na średniej przez kolejne 3 minuty, końcówka typu hak. Miskę z ciastem przykry folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( około 25 st C ) na 1 do 2 godzin.
Po tym czasie dodać do ciasta rodzynki i skórkę kandyzowaną, ciasto ponownie wyrobić przez 2 minuty, ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki. Przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ich wierzch olejem i przykryć folią spożywczą co zapobiegnie wysychaniu skórki, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 st C - opcja górnej i dolnej grzałki. Kiedy bułki wyrastają przygotować ciasto na krzyżyk.
Do rondelka włożyć masło i cukier, rozgrzać do rozpuszczenia się cukru, następnie dodać mleko, skórkę z cytryny, wanilię mieszać trzepaczką - rózgą, ogień powinien być mały!
Jajko roztrzepać i dodać do masy, wymieszać, a potem dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego w którym należy wyciąć małą dziurkę. Na bułki, przed wstawieniem do piekarnika, wycisnąć porcję ciasta tworząc krzyż.