do grzanek - ser Gruyerechoć ja dziś użyłam sera koziego
Instrukcje
Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zagotować. Kiedy warzywa są już miękkie wyjąc ją z bulionu. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i tymianek smażyć mieszając od czasu do czasu, aby równo się przyrumieniła. Kiedy cebula jest już w kolorze złota należy dodać łyżkę mąki, wymieszać z cebulą nadal smażyć, następnie dodać wino, wszystko wymieszać przelać do bulionu.
Zupę gotować przez 20 minut, dodać plasterek cytryny oczywiście wcześniej cytrynę należy wyszorować i sparzyć, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać więcej tymianku, zakwasić sokiem z reszty cytryn.
Kromki chleba lub bagietki spiec w piekarniku na złoty kolor, kiedy grzanki są już rumiane posypać je wcześniej startym serem, zapiec do rozpuszczenia się sera.
Zupę nalać do miseczek na wierzchu ułożyć grzanki.