Do miski miksera wlać wodę, dodać drożdże, wymieszać tak, aby drożdże rozpuściły się, miskę odstawić na 10 - 15 minut w tym czasie drożdże powinny się spienić.
Następnie dodać sól i mąkę, ciasto mieszać robotem wyposażonym w końcówkę typu hak, należy wyrabiać je przez 5 minut na średniej prędkości, a następnie dodać oliwę i dalej mieszać przez 4 minuty w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Jeśli nie posiadacie robota kuchennego, który może wyrobić ciasto, należy zagnieść je ręcznie.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (około 24 st C) na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C lub, jeśli macie możliwość uzyskać wyższą temperaturę, to rozgrzejcie do maksimum.
Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować wodę w garnku z odrobina soli, wrzucić pieczarki na minutę, nie gotujemy ich długo, maja się tylko sparzyć! Pieczarki wylać na sito i przelać zimną wodą pozostawić, aby ociekły z wody.
Cebulę pokroić w cienkie krążki, jeśli będziecie używać cukinii należy ją również pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paski.
Pomidory z puszki przelać do miseczki, doprawić solą i pieprzem, dodać suszone oregano, bazylię, wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować lub jeśli macie wprawę uformować je w dłoniach, rozciągając i ugniatając pięściami, ciasto powinno być cienkie.
Gotowy spód ułożyć na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Na wierzch każdej pizzy nałożyć porcję sosu pomidorowego, rozsmarować po całej powierzchni, posypać żółtym serem rozłożyć krążki cebuli, pieczarki, cukinię, paprykę i kawałki mozzarelli, wierzch posypać suszonym oregano, bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 5 minut lub do czasu, kiedy brzegi pizzy delikatnie zaczną się złocić.
Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika i ułożyć na jej wierzchu wcześniej umytą rukolę (opcjonalnie). Wierzch pizzy można polać dobrej jakości oliwą z oliwek.
Smacznego!
Notatki
Ciasto można przygotować na dzień przed pieczeniem: należy przygotować ciasto według przepisu, a po 2 godzinach wyrastania ciasto odgazować - przerobić, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki na około 1 godzinę przed przygotowaniem pizzy.