cukier pudermiód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków
Instrukcje
Do miski wbić jajka dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników.
Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć na wolnym ogniu około 2 minut.
Ciasto na placki można przygotwać również w inny sposób: do przygotwanego ciasta tak jak wyżej można dodać umyte jagody i delikatnie je wymieszać, nakładać ciasto razem z jagodami, smażyć tak jak wyżej.
Placuszki podawać z cukrem pudrem, miodem lub śmietaną.