kilka kropel olejku zapachowego - pomarańczowegoopcjonalnie
1łyżkaekstraktu z wanilii lub ziarenka z całej laski wanilii
120gmrożonej żurawiny
Składniki na lukier pomarańczowy
45gcukru pudru
3łyżkisoku z pomarańczy
½łyżeczkiskórki otartej z pomarańczy
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do temperatury 185 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Żurawinę wyjąć z zamrażalnika.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki płynne powinny mieć temperaturę pokojową!
Masło rozpuścić w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać mleko i śmietanę, połączyć i przelać do drugiej miski, dodać ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii i jajka. Pomarańczę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na tartce o drobnych oczkach, dodać do składników płynnych, całość dokładnie wymieszać.
Do miski z płynnymi składnikami dodać składniki suche, całość szybko wymieszać, wystarczy widelcem, nie trzeba się specjalnie starać wystarczy, aby składniki się połączyły.
Formę ma muffiny wyłożyć papilotami, napełnić je ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Przygotowanie lukru
Wszystkie składniki na lukier umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, przy pomocy pędzla pomalować lukrem jeszcze ciepłe muffiny.