8łyżekrumu lub innego alkoholu+ ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
10łyżekdżemu malinowegolub śliwkowego
150gciemnej czekolady+ 150 ml śmietany
Instrukcje
Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.