3łyżkiprzyprawy do pierników + po 1 łyżce cynamonu i imbiru
Dodatkowo
100gmasy marcepanowejmoże być więcej
kilka łyżek dżemu śliwkowego
100gciemnej czekolady + 1 łyżka oleju roślinnego lub polewa czekoladowa
Instrukcje
Formę o wymiarach 12 X 28 cm wysmarować tłuszczem, a następnie wysypać tartą bułką lub mąką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
Do garnka z grubym dnem włożyć masło, melasę, cukier, rozpuścić, do ciepłej masy dodać miód, przyprawę piernikową, cynamon, imbir, kawę, dżem i kakao dokładnie wymieszać, garnek zdjąć z ognia.
Do ciepłej masy dodać sodę, mleko, roztrzepane jajka całość dokładnie i szybko wymieszać na koniec dodać przesianą mąkę, połączyć, wystarczy łyżką. Masę piernikową wlać do przygotowanej formy.
Foremkę wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone i nie klei się do patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kiedy piernik jest zimny należy przekroić go na pół, poziomo. Marcepan rozwałkować tak, aby pasował do wielkości ciasta.
Rozwałkowany marcepan położyć na spodniej części, drugą część ciasta posmarować dżemem śliwkowym, złączyć dwie części razem. W rondelku rozgrzać czekoladę dodać do niej 1 łyżkę oleju, wymieszać, a następnie polać piernik , wierzch można posypać płatkami migdałowymi.