Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki.
Słoik umyć, wyparzyć.
Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać buraki. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba, lub kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W chłodniejszym miejscu może potrwać to dłużej.
Na powierzchni zacznie pojawiać się piana, należy ją zebrać łyżką i wylać.
Po 3-4 dniach przelać kwas buraczany do butelek lub słoików, na wierz nalać łyżkę oliwy, zamknąć butelki (słoiki). Tak przygotowany kwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce, nawet kilka miesięcy!.
Smacznego!
Notatki
Kwas buraczany można używać do picia i oczywiście jako baza do barszczy czerwonego.