2łyżeczkikakao - dobrej jakościgorzkie, bez dodatków
2łyżeczkiprzyprawy piernikowej
150gmąki pszennej
1łyżkałyżka melasy
Dodatkowo
200gmasy marcepanowej
1słoiczekdżemu pomarańczowegolub brzoskwiniowego
200gciemnej czekolady+ 1 łyżka oleju roślinnego lub gotowa polewa czekoladowa
Instrukcje
Miód, masło i melasę umieścić w garnuszku, rozgrzać ciągle mieszając, doprowadzić do połączenia składników, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Mąkę przesiać do miski miksera dodać kakao, sodę, sól, przyprawę piernikową, jajko i mieszankę miodową, wymieszać do połączenia składników tak, aby powstała jednolita gęsta masa.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec przez 15 do 20 minut, u mnie piekło się 17 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwytając za brzegi papieru wyjąć ciasto z formy na kratkę, wystudzić.
Marcepan rozwałkować na wielkość ciasta. Wystudzony piernik przeciąć na pół, poziomo.
Na jednej części ciasta rozsmarować porcje dżemu, przykryć rozwałkowanym marcepanem, drugą część piernika również posmarować dżemem, nałożyć wierzchnią część ciasta (dżemem do masy marcepanowej).
Chwytając za papier do pieczenia ponownie umieścić piernik w formie w której się piekł, wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia, obciążyć górę ciasta na całej jego powierzchni, może to być deseczka lub naczynie ceramiczne odpowiedniej wielkości, wstawić do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu, wyjąć piernik z formy, pokroić na maleńkie kwadraty (ja pokroiłam na kwadraty o bokach 2,5 x 2,5 cm ).
Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę oleju, wymieszać. Każdy kostkę piernikową nabić na patyczek do szaszłykowy ( od dołu ) i zanurzyć w polewie, gotowe odkładać na deskę lub pergamin, do zastygnięcia czekolady.
Jeśli nie wystarczy Wam cierpliwości, aby każdą kostkę z osobna zanurzać w polewie można uprościć sobie sprawę.
Pokrojone kosteczki piernika delikatnie porozsuwać tak, aby zrobiły się pomiędzy nimi odstępy, a następnie całość oblać czekoladą (z góry).