Cebulą posiekać w kostkę, marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, warzywa smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, powinny zmięknąć dodać łyżeczkę oregano i bazylię na sam koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, zdjąć z ognia i dodać do ryżu, wymieszać.
Dodać pozostałe przyprawy, jajko, tartą bułkę, odcedzoną soczewicę, wymieszać masę, konsystencja powinna być na tyle gęsta, aby udało skleić się zgrabne kotlety w razie potrzeby dodać odrobinę więcej tarte bułki.
Nabierać porcję masy, uformować kulę, a następnie rozpłaszczyć ją na placuszek. Na talerz wsypać resztę tartej bułki, obtoczyć w niej kotlecik.
Po przygotowaniu wszystkich kotlecików, rozgrzać olej, smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor, na średnim ogniu.
Usmażone kotleciki wyjąć na ręcznik papierowy.
Bułki przekroić na pół, podgrzać na suchej patelni, następnie rozsmarować porcję majonezu, położyć sałatę, kotlecik, plasterki cebuli i ogórka, ketchup, musztardę, ewentualnie inne ulubione dodatki, przykryć górną częścią bułki.