2opakowaniabudyniu bez cukru o smaku toffi lub śmietankowym - bezglutenowe
400mlmleka kokosowego
250mlwody
3łyżkifruktozy lub cukru
Dodatkowo
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Instrukcje
Masło posiekać na drobne kawałeczki dodać mąki, fruktozę (cukier) i jajka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 15 minut.
Mleczko kokosowe wlać do garnka dodać 120 ml wody, zagotować. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałej części wody, kiedy mleko zagotuje się wlać rozprowadzony proszek, ugotować budyń - odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie umyć, przekroić na połówki wyjąć pestki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć 80 % schłodzonego ciasta na tarce o dużych oczkach, wyłożyć nim dno blachy. Wstawić ciasto do piekarnika, piec przez 15 minut.
Na podpieczony i lekko wystudzony spód ułożyć wypestkowane czereśnie przecięciem do góry, jedna obok drugiej, na czereśnie wylać budyń. Zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na wierzchu, na końcu posypać wiórkami kokosowymi.
Temperaturę w piekarniku podnieść do 170 st C, ciasto piec 25 -30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.