Składniki na ciasto pierogowe zagnieść i dokładnie wyrobić, powinno być bardzo miękkie i elastyczne, włożyć do miski i przykryć aby odpoczęło.
Ziemniaki wcześniej ugotowane i ostudzone, przetrzeć razem z twarogiem.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor, kiedy cebula jest już gotowa dodać przeciśnięty czosnek i majeranek, smażyć jeszcze przez 30 sekund, zdjąć z ognia przestudzić.
Do przetartych ziemniaków i twarogu dodać przesmażoną cebule, doprawić sola, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować dość cienko, szklanką lub foremką do pierogów wykroić kółka, na środek każdego nałożyć porcję farszu, zlepić. Zlepione pierogi układać na mocno oprószonym mąką blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i 5 łyżkami oleju, kiedy woda zacznie wrzeć porcjami wrzucać pierogi, pierogi gotujemy około 4 minut ( licząc czas od momentu wypłynięcie na wierzch ) na bardzo wolnym ogniu.
Wyjmujemy łyżka cedzakową.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, również na złoty kolor.
Pierogi podajemy polane tłuszczem z cebulką, można podać dodatkowo kwaśną śmietanę.