5łyżekłyżek fruktozy lub cukier, którego potrzeba odrobinę więcej
3łyżkiżelatyny
skórka otarta z ½ cytryny i sok z niej
około szklanki dojrzałych truskawek
1galaretka malinowa lub truskawkowa
Instrukcje
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozprowadzić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestygnięcia.
Truskawki umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Serek mascarpone włożyć do dużej miski, utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie do masy wlać żelatynę, dokładnie zmiksować dodać ubitą śmietanę wszystko razem dokładnie połączyć.
Na dno tortownicy z odpinaną obręczą ( moja miała 18 cm średnicy, sernik wychodzi w niej dość wysoki, oczywiście możecie użyć większej :)) ułożyć biszkopty wylać na nie połowę masy serowej.
Na masie serowej ułożyć warstwę pokrojonych truskawek, przykryć pozostałą częścią sera, wyrównać powierzchnię. Na wierzch sernika ułożyć plasterki truskawek, delikatnie je wciskając w masę.
Tortownicę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody z 500 ml do 400 ml, wystudzić. Po godzinie wylać zimną galaretkę na wierzch sernika, przykryć folią spożywczą, sernik schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Przed podaniem odciąć brzegi sernika do formy nożem, odpiąć obręcz, pokroić na porcje. Smacznego!
Notatki
Sernik przechowujemy w lodówce, wyjmujemy z niej tuż przed podaniem:)