cukier trzcinowy na wierzchpo około 2 łyżeczki na sztukę
Instrukcje
Mleczko kokosowe wlać do garnka z grubym dnem, dodać wyskrobane ziarenka wanilii, zagotować. W garnuszku wymieszać mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami wody, dodać do mleczka, zagotować, zdjąć z ognia i wystudzić.
Mango zmiksować. Żółtka zmiksować z cukrem, krótko tylko do połączenia.
Do przestudzonej masy kokosowej stopniowo dodać żółtka i 2 łyżki zmiksowanego mango, jeśli okaże się, że w kremie są grudki trzeba przetrzeć go przez sito.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 st C.
Na dno foremek nałożyć porcję mango, tyle by przykryło dno. Następnie wlać masę kokosową. Zagotować wodę w czajniku.
Do naczynia żaroodpornego wstawić foremki z przygotowanym kremem, do naczynia wlać gorącą wodę tak, aby woda sięgała do ½ wysokości foremek.
Wstawić do piekarnika, piecz przez 35 minut. Po upieczeniu, wyjąć foremki z brytfanki, pozostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać wierzch cukrem trzcinowym, a następnie przypalić palnikiem. Kiedy skorupka stwardnieje można rozkoszować się cudownym smakiem.