2łyżkiśmietanyopcjonalnie, jeśli ciasto słabo będzie się sklejać
Składniki na czekoladową wkładkę
5białek
1szklankadrobnego cukru
½szklankioleju słonecznikowego
80gmąki ziemniaczanej
25gkakaodobrej jakości
1szczyptasoli
Dodatkowo:
300gmalinużyłam mrożonych
cukier puder do posypanie ciasta
Instrukcje
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt "suche" należy dodać odrobina śmietany.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam blachy o wymiarach 25 x 35 cm) Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60% ilości ciast), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiec spód przez 10 - 15 minut tak, aby nabrało złotego koloru ale, żeby się nie przypaliło.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać masę czekoladową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny. Wierzch masy posypać resztą tartego ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 30 minut.
Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Notatki
Do tego przepisu koniecznie trzeba schłodzić ciasto i zetrzeć je na tartce. Jest wtedy bardzo delikatne i kruche. Rozwałkowane smakuje odrobinę inaczej:)