Filet z łososia umyć, jeśli są jakieś ości należy je wyjąć, dokładnie osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Łososia należy dokładnie natrzeć przyprawami, zaczynając od skórki z cytryny i chrzanu, a następnie posypać cukrem i solą.
Rybę położyć na foli spożywczej, skórą do dołu. Wódkę i sok z cytryny wymieszać i polać łososia, wierzch posypać grubo siekanym koperkiem.
Rybę ciasno owinąć folią, po bokach nakłuć folię nożem w kilku miejscach, tak aby powstały małe dziurki, którymi będzie wypływał nadmiar płynu. Do naczynia w którym umieścimy łososia włożyć deskę, a dopiero na nią położyć przygotowaną rybę, na górę położyć drugą deseczkę, całość przycisnąć cegłą, kamieniem lub kilkoma pełnymi puszkami.
Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki, rybę marynujemy przez 3 - 4 dni. Na dno naczynia będzie wypływał sok z ryby, drugiego dnia można odlać nadmiar płynu.
Czwartego dnia, wyjąć łososia, zdjąć wszystkie przyprawy, zeskrobując je nożem, a następnie oczyścić ręcznikiem papierowym.
Marynowany łosoś najlepiej smakuje, kiedy pokroimy go na bardzo cienkie plastry, przyda się bardzo ostry nóż.
W miseczce wymieszać składniki sosu, przed podaniem łososia polewamy sosem.