1łyżkaemulsji cytrynowejmożna użyć olejku cytrynowego lub pominąć
1średniejajko
Składniki na masę serową
250gmascarpone
2łyżkidżemu z pomarańczynajlepiej z kawałkami skórki
2łyżkilikieru Cointreau
1łyżkastartej skórki z pomarańczy
1łyżkacukru pudru
Dodatkowo
słoiczek dżemu pomarańczowego
Instrukcje
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, a powinno być cienko rozwałkowane.
Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Do miski włożyć mascarpone, dodać dżem, cukier, skórkę startą z pomarańczy i likier, całość energicznie wymieszać widelcem.
Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie krem z mascarpone rozłożyć porcjami na całym cieście, a następnie przy pomocy dużej łyżki (wypukłą jej częścią) rozsmarować delikatnie krem po całej powierzchni mazurka.
Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać mu fakturę, można również udekorować bakalii, czekoladą.
Smacznego!
Notatki
Spód ciast można przygotować kilka dni przed podaniem, upieczony placek zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w chłodnym i suchym miejscy:) Z cista które zostanie po odkrojeniu z boków, można jeszcze raz rozwałkować na cienki placuszek i nożem lub foremkami wyciąć listki, kwiatki lub inne ozdoby, upiec, a następnie wykorzystać do dekoracji mazurka.