skórka otarta z jednej cytryny i jednej pomarańczy
250gmasła
350gmąki pszennej
1średniejajko
100gcukru pudru
1łyżeczkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
1łyżkaśmietanyopcjonalnie, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt suche
1łyżeczkaproszku do pieczenia
Na lukier
1białko
około 1 szklanka cukru pudru
barwnikiopcjonalnie
Instrukcje
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, śmietanę zostawić na koniec i dodać w razie potrzeby. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Ciasto rozwałkować dość cienko, na grubość 3 mm, wyciąć ciastka, układać na blaszce do pieczenia z małymi odstępami. Piec około 5 minut, wystudzić na kratce.
Jeśli chcecie udekorować ciastka lukrem, wystarczy do białka dodać przesiany cukier puder, ciągle mieszając, należy dodać go tyle, żeby zrobiona kropka z lukru nie rozlewała się, jeśli lukier zrobiłby się zbyt gęsty należy dodać kroplę wody.
Można lukier podzielić na kilka porcji, dodać do nich barwniki spożywcze, lukier zrobi się bardziej płynny, należy wtedy dodać odrobinkę cukru pudru.
Do dekorowania używam papierowych rożków, zrobionych z papieru do pieczenia na końcu rożka odciąć maleńką dziurkę, którą w razie potrzeby możecie powiększać. Ciastka lukrujemy gdy całkowicie wystygną.