2szklankiświeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1łyżeczkarozmarynu suszonego
8łyżektartego parmezanu
1ząbekczosnku
Instrukcje
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula zrobi się szklista dodać przeciśnięty czosnek i suchą kaszę, ciągle mieszać, aby kasza pokryła się tłuszczem. Do kaszy wlać 1/ 4 przygotowanego bulionu, zmniejszyć ogień.
Dodać roztarty rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu.
Po kilku minutach ponownie dolać bulion, zamieszać, czynność powtarzać, kasza po 35 minutach gotowanie na wolnym ogniu powinna być już dobra.
W między czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z masłem, wrzucić grzyby i smażyć do miękkości, zdjąć z ognia.
Grzyby dodać do ugotowanej kaszy, doprawić do smaku solą i pierzem. Przed podaniem dodać starty ser.