1łyżkaekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
300gżurawiny świeżej lub mrożonej
230gmąki pszennej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkasoli
60mlśmietany 18 %
Dodatkowo na polewę
100gbiałej czekolady
2łyżkiśmietany 18 %
skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki
50mllikieru Cointreau
Instrukcje
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, wymieszać i odstawić. Miękkie masło i cukier utrzeć na puszysta masę, najlepiej mikserem. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i po jednym jajku, nadal miksować. Wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami dodać w trzech porcjach na przemian ze śmietaną, kończąc partią mąki.
Żurawinę posypać 1 łyżką mąki, wymieszać, powinna pokryć się mąką. Dodać ją do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką.
Formę na ciasto wysmarować masłem i wysypać tartą bułką ( piekłam w formie z kominem o średnicy 22 cm). Ciasto przelać do przygotowanej formy. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 50 do 60 minut, z opcją górnej i dolnej grzałki.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w " kąpieli wodnej " dodać śmietanę i skórkę z pomarańczy, na końcu dodać likier. Polewę przestudzić i polać nią ciasto.