Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej rozczyn. W misce połączyć składniki płynne następnie dodać do nich składniki suche.
Ciasto należy wyrabiać (ręcznie lub mikserem) dość długo, powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Kiedy ciasto urośnie należy podzielić je na 12 części, każda po około 66 g.
Następnie z każdego kawałka uformować wałek o długości około 40 cm. Z każdego wałka zwinąć bułkę w kształcie ślimaczka, należy zacząć zwijać od środka, a skończyć na zewnątrz bułki, koniec podwinąć pod spód.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 210 st C.
Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać cukrem. Piec 12 minut z opcją dolnej i górnej grzałki.
Wystudzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami, dżemem, kremem czekoladowym lub miodem.
Smacznego!
Notatki
Ciasto na bułki można wyrobić w maszynie do wypiekania chleba Składniki należy umieścić według kolejności, nastawić program do ciast rosnących, a następnie postępować jak wyżej