Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać miód, sok z cytryny i przypraw. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie piersi, odstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarni nagrzać do 180 st C.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, piersi wyjąć z marynaty, obsmażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Następnie pierś wraz z resztą marynaty umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową, piec przez 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i przypiec ( używając funkcji grill lub tylko górnej grzałki ) przez 10 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki.
Upieczoną pierś zawinąć w folię aluminiową na około 15 minut.
Przygotowanie sosu
Do rondelka wlać olej, rozgrzać. Cebulki przekroić na 4 części, wrzucić na tłuszcz, smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając.
Następnie wlać wino, część sosu pozostałego po upieczeniu piersi, dodać żurawinę, dżem, cukier, sól, pieprz, całość gotować przez około 10 minut do momentu zredukowania wina - sos powinien zrobić się gęsty.
Serwowanie
Na talerzu ułożyć porcję porwanej sałaty lodowej, pokrojoną paprykę, pomidorki i awokado.
Upieczoną pierś pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na przygotowanej sałacie, polać sosem winnym.