Zaczyn wymieszać wieczorem przed pójściem spać, w misce umieścić wszystkie składniki, krótko wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu.
Następnego dnia dodać składniki na ciasto właściwe, wymieszać tak, aby składniki się połączyły, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 6 godzin.
Po tym czasie ciasto przemieszać i przelać do wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy (32 x 14 cm), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Przed wstawieniem chleba do pieczenia, wsypać szklankę lodu na dno piekarnika. Chleb piec 20 minut, następnie zmniejszy temperaturę do 210 st C i dopiec przez 30 - 35 minut.
Po upieczeniu, wyjąć chleb z foremki i wystudzi na kratce.
Smacznego!
Notatki
Obserwujcie chleb podczas pieczenia! Po około 30 minutach można przykryć go folią aluminiową, aby się nie przypalił z wierzchu.