oreganobazylia, natka pietruszki lub inne ulubione zioła
1średniejajko
40gtartego sera parmezan
olej do smażenia
bułka tarta
Na sos
150ggrzybównajlepiej leśnych świeżych lub mrożonych, ewentualnie pieczarki
½dużejcebuli
sóldo smaku
pieprzdo smaku
3ząbkiczosnku
śmietana
olej i masło
rozmaryn
natka pietruszki
Instrukcje
Grzyby umyć, pokroić lub rozmrozić. Cebule pokroić na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Następnie dodać posiekany czosnek, dodać grzyby. Smażyć przez chwilę na ostrym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień dodać przyprawy, dusić pod przykryciem około 10 minut. Można dodać odrobinę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Sos doprawić śmietaną i ziołami.
Kaszę ugotować, odcedzić (może być z obiadu z dnia poprzedniego). Do przestudzonej kaszy dodać jajko, starty ser, zioła. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.
Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie odrobinę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku.