Warzywa obrać i umyć. Seler, marchew i kalarepę pokroić w słupki. Kalafior i brokuł podzielić na małe "różyczki", ułożyć na talerzu.
Sos majonezowo-jogurtowy
Do miseczki włożyć około 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokroić ogórek kiszony na drobną kostkę, dodać wraz z posiekanym koperkiem do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, dokładnie wymieszać.
Sos majonezowo-ketchupowy
Do miseczki włożyć 6 dużych łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu (może by więcej). Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki cukru. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu lub jeśli przygotujecie wszystko jakiś czas przed podaniem, to przechowajcie warzywa i sosy pod przykryciem w lodówce. Smacznego!
Notatki
Proporcję na sosy podaję orientacyjnie, polegajcie na swoim smaku:)