4szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej mąki pszennejdo 4 ½ szklanki
2szklankiletniej wody około 37 st C
1szklankazakwasu
1paczkasuszonych drożdży
¼szklankiciepłej wody w temperaturze 40 - 45 st C
2łyżkiłyżki melasy
2łyżeczkisoli
2łyżeczkimielonej kolendry
2łyżeczkikminku
Instrukcje
Do dużej miski wlać 2 szklanki wody, zakwas i dodać mąkę żytnią, wymieszać.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc, maksymalnie do 24 godzin.
Następnie z miski odlać 1 i ½ szklanki zaczynu wlać do słoja i odstawić do lodówki, w ten sposób dokarmiamy zakwas który już mamy lub od tej chwili już mieć do będziemy.
W mniejszej miseczce wymieszać ciepłą wodę (40 - 45 st C) dodać drożdże i melasę, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Do rozczynu dodać mieszaninę drożdżową, sól, kminek, kolendrę, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać mąkę, zagnieść dość sztywnie ciasto.
Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przerobić jeszcze kilka razy. odstawić cisto na 15 minut.
W tym czasie umyć miskę, wytrzeć i nasmarować olejem.
Ciasto ponownie wyrobić przez około 10 minut, przełożyć od miski, przykryć i odstawić na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Zbić ciasto wałkiem, podzielić na dwie części. Uformować okrągłe lub owalne bochenki, włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut do 1 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st C, Piec 30 - 40 minut.
Studzić na kratce, oczywiście wcześniej wyjąć z foremki.