1½łyżeczkidrożdży instant lub 20 g świeżych + łyżeczka cukru
250gserka ricotta
1dużejajko
1łyżkaświeżego siekanego koperku
25gcukru
Instrukcje
Jeśli używacie świeżych drożdży, należy włożyć je do miseczki, dodać 1 łyżkę wody i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować,
Mąkę, cukier, sól, serek i zaczyn drożdżowy (poza koperkiem) wkładamy do miski miksera, miksujemy dodając miękkie masło, jajo i wodę. Jeśli używacie suchych drożdży, wymieszajcie je z mąką. Całość wyrabiać około 5 minut, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od miski (rąk). Następni dodajemy koperek i wyrabiamy ciasto przez 1 minutkę tak, aby ładnie rozprowadził się po cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej miski olejem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej keksówki ( jedna duża lub dwie małe ) wierzch chleba spryskujemy olejem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C, przed wstawieniem chleba można go naciąć wzdłuż. Na dno piekarnika wysypać ½ szklanki lodu lub dobrze spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza.
Piec chleb 35 - 40 minut, po upieczeniu wystudzić na kratce.