2łyżkisiekanej zielonej natki pietruszki i bazylii
1małejajko
2łyżkioliwy+ do smażenia
½szklankikaszy manny do obtoczenia
10sztukbułek do hamburgerów
Dodatki
1dużypomidor
1średniacebula pokrojona w krążki
2dużeogórki kiszone
majonez
ketchup
sałata
suszone pomidory
prażona cebulka
Instrukcje
Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości.
Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy , siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce.
Burgery smażyć na oliwie na złoty kolor z dwóch stron.
Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!