Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
Do dużej miski włożyć przeciśnięty przez praskę lub dobrze rozgnieść widelcem twaróg, dodać żółtka, sól i 1 szklankę mąki, dużą łyżką wymieszać na jednolitą masę.
Dodać ubitą pianę z białek, energicznie wymieszać z ciastem, dodając pozostałą część mąki.
Posypać blat mąką i uformować z ciasta wałek, odcinać małe zgrabne kawałki.
W garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżkę soli, na wrzątek wrzucać przygotowane kluski, gotować chwilkę, do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Notatki
Ciasto jest dość klejące, ale nie dodawajcie więcej mąki bo leniwe zrobią się twarde, aby ciasto dobrze się formowało, należy podsypać mąką blat na, którym będziecie robić kluski, to zapobiegnie przyklejaniu się klusek.