600mlśmietanki do ubijania30% lub 36% dobrze schłodzonej
¾szklanki cukru pudru
600gserka mascarpone
Instrukcje
Do miski miksera włożyć bardzo miękkie masło i cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko miksować na wysokich obrotach, tak by masa zrobiła się biała. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując, aż do połączenia masy.
W innej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Suche składniki dodać do ucieranego masła, mieszając na wolnych obrotach. Na koniec, dodać maślankę, barwnik i delikatnie wszystko połączyć.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy i wyłożone dno papierem wysmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec około 70 - 75 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i położyć na kratkę górą na spodzie.
Śmietankę ubić na sztywno, kiedy śmietana jest już ubita dodać 3 łyżki cukru pudru, nadal ubijając. W innej misce ubić serek mascarpone z cukrem, dodać ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Wystudzone ciasto przeciąć na 4 blaty. Jeśli "wyrósł" czubek na cieście, ściąć go tak, aby był płaski .
Krem podzielić na 4 części, przełożyć go pomiędzy trzema blatami. Wykończyć tort dekorując boki i górę.