Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej przy pomocy robota kuchennego.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!
Notatki
Ciasto będzie dość tłuste, ale nie klejące i takie ma być nie dosypujcie mąki. Dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba: Wszystkie składniki umieścić w misce maszyny według kolejności, nastawić program do "Ciast Rosnących". Po skończonym programie należy podzielić na kawałki i postępować jw.