Wszystkie składniki lądują w misce, dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto jest bardzo luźne, i takie ma być, więc nie dodawajcie więcej mąki.
Piekarnik nagrzewam do 230ºC.
Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej olejem keksówki i wysypanej otrębami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, ciasto szybko rośnie i po ok. 15-20 minutach jest już gotowe do pieczenia.
Ważne, aby nie rosło zbyt długo, to mu nie służy, powinno podnieść się trochę i już można wstawiać to piekarnika.
Przed pieczeniem spryskuję go olejem i posypuję ziarnem.
Piec przez ok. 50 minut, jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać przykrywam go folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb należy koniecznie wyjąć na kratkę, do ostygnięcia. Dajcie wystygnąć chlebkowi zanim zaczniecie go kroić.