Ciastka kruszymy w blenderze lub w misce przy pomocy drewnianej pałki, dodajemy stopione masło, dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po ok. 2 łyżki pokruszonych ciastek lekko je ubijając.
Następnie do miski wkładamy sery, cukier, białka i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia składników, krótko.
Nakładamy do foremek tyle masy, aby były wypełnione do ¾ wysokości.
Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej do temperatury 180 st C, a przed włożeniem serniczków do piekarnika należy zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec 25 do 30 minut z opcją górnej i dolnej grzałki. Gdyby serniczki zaczęły brązowieć z wierzchu, przykryjcie je folią aluminiową.
W wersji z wkładką: proponuje podać mini serniczki polane sosem owocowym to bardzo proste, wystarczy, że zmiksujecie 1 szklankę owoców + 2 łyżki cukru w blenderze z odrobiną aromatu waniliowego lub migdałowego i gotowe.